Non profit Senegal

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Senegal 2014 / Dakar

loading map - please wait...

Senegal 2014 / Dakar 14.764504, -17.366029 Bram Verhappen (founder PINKB!NK) is samen met Ernst Coppejans (fotograaf) eind april 2014 voor het nieuwe PINKB!NK project naar Dakar, Senegal afgereisd. >>> meer info >>>

De situatie in Senegal voor de LGBT community is in vergelijking met de rechten die wij in Nederland kennen zeer schrijnend. Op het moment dat je als LGBT in Senegal voor jouw geaardheid uitkomt of er naar handelt word je veroordeelt voor een celstraf van 1 tot 10 jaar. Dit betekent in de realiteit dat men er niet voor uitkomt. In Senegal wordt het gay zijn niet geaccepteerd, zelfs niet door je eigen familie en vrienden. Het is onmogelijk om een baan en huis te vinden en gezondheidszorg is niet voor handen. Oftewel men wordt uitgesloten en als paria behandelt. Dit is in de ogen van PINKB!NK, die zich inzet voor de LGBT community all around the world verschrikkelijk.

Ernst Coppejans was in november 2013 al naar Senegal geweest om daar te praten met verschillende mensen over hun ervaringen als LGBT in Senegal en hen te portretteren. Daar kwam hij in contact met de oprichter van een stichting die aan HIV educatie doet. Deze organisatie is officieel maar doet onofficieel ook aan het helpen van de LGBT community aldaar. Via deze organisatie kwam Ernst met meerdere gays in contact die hij later mocht fotograferen. Tijdens zijn verblijf werden er 5 lesbiennes bij een verjaardagsfeest opgepakt, iemand van de 200 gasten had hun ‘onzedelijke’ gedrag gemeld bij de lokale autoriteiten. Deze dames hebben 3 weken vastgezeten, waar zij stelselmatig werden verkracht met houten stokken. Ernst vertelde bovenstaand verhaal aan Bram waarna zij naar Senegal zijn afgereisd om te situatie daar met eigen ogen te bekijken.

Het doel van deze reis van PINKB!NK was het fotograferen van verschillende LGBT’s. Nu is het natuurlijk zo dat je deze niet in een straat zoals de Reguliersdwarsstraat kunt vinden. Via verschillende gaychatsites is er contact gelegd. En zijn er verschillende dames en heren soms anoniem, geïnterviewd en gefotografeerd.

PINKB!NK was na research op de hoogte gekomen van de speerpunten van de Nederlandse ambassade in Dakar; het verbeteren van de rechten van de LGBT’s . PINKB!NK is in gesprek gegaan met de ambassade en gaat in samenwerking met hen en andere lokale organisaties door middel van verschillende events in de maand juli geld inzamelen voor onder andere advocaatkosten, voorlichting met betrekking tot hiv, medische kosten, culturele sociale activiteiten ondersteunen en zorg dragen voor verbetering van de emancipatie en psychische steun voor de onderdrukte LGBT community in Senegal.